top of page
 חותמת איכות בכל חברת הייטק

חברות תוכנה רבות מבינות שתחום הבטחת איכות ובדיקות תוכנה הינם חלק מרכזי בתהליך פיתוח התוכנה, ולכן הן מגייסות ומחזקות את צוותי בדיקות התוכנה בתוך הארגון.

צוות הבדיקות, במסגרת תפקידו, מגדיר את מצב תוכנה, רמת בשלותה ומכונתה טרם עלייתה לאוויר ולכן הבודק מהווה את החותמת האיכות הסופית לפני שחרור גרסה לאוויר. בודקי התוכנה לא לבד בהגדרת האיכות בשלבים השונים של חיי המערכת , גם  צוותי פיתוח התוכנה ומנתחי המערכות שותפים לתהליך לדוגמא:  מנתח מערכת מבצע אנליזה לדרישות הלקוח טרם הכנסת הדרישות לצוות הפיתוח וצוות הפיתוח מבצע UNIT TEST (בדיקות יחידה) לרכיבים בתוכנה שפותחו על ידו טרם העברתם לצוות הבדיקות.

 

בשוק תחרותי אין פשרות על איכות, הצלחתן של חברות התוכנה נמדדת באיכות המערכת המסופקת ללקוח.

סקירה כללית

מה זה בדיקות תוכנה - תהליך שבו מוודאים שהמערכת או רכיבי המערכת שפותחו פועלים לפי רשימת דרישות אשר הגדירו מראש כיצד המערכת או רכיבי המערכת אמורים לפעול. במידה והמערכת לא פועלת לפי דרישה מוגדרת אז ישנה תקלה (תקלה = הפער בין האופן שבו פועל רכיב המערכת לדרישה המגדירה כיצד הרכיב אמור לפעול).

בדיקות ידניות מול בדיקות אוטומטיותבדיקה ידנית, מסלול הבדיקה מתבצע על רכיב במערכת ע"י הבודק עצמו, לעומת זאת בבדיקה אוטומטית מסלול הבדיקה (שמוקלט מראש) מתבצע על רכיב במערכת ע"י מכונה (כלי אוטומציה). 

ההחלטה אם לבצע בדיקה ידנית או בדיקה אוטומטית מתקבלת בד"כ תחת ההנחה: "אם זה (מסלול הבדיקה) חוזר על עצמו ולא משתנה, אז נעשה את זה אוטומטי (הקלטת תסריט והרצתו ע"י מכונה).

הנחה משמעותית נוספת: האם עלות הבדיקה האוטומטית מצדיקה את עצמה ?

בחברות תוכנה רבות אשר תחום הבדיקות הידניות מפותח אצלן ונמצא ברמת בשלות גבוהה, מתעוררת השאלה האם לשלב בדיקות אוטומציה לצד הבדיקות הידניות. הדבר הראשון המרתיע בקבלת החלטה זו היא העלויות הגבוהות של כלי האוטומציה ועלות הבודק המתפעל את המכונה (בודק אוטומציה = למתכנת).

למה אוטומציה ?

- ברכיבים קריטיים למערכת אשר רמת השינויים בהם לא גבוהה וגם מסלול הבדיקות לא משתנה.

- במעבר בין גרסאות, רוצים לבדוק שלא חל שינוי בתהליכים אשר נבדקו ואושרו בגרסא הקודמת.

- כאשר רוצים לוודא שבסיס המערכת תקין בסביבת טרום בדיקות המקבלת  עדכוני פיתוח.

- מערכת העוברת בדיקות שפיות בתדירות גבוהה (לדוגמא -כל יום)

בודק זמני

לעיתים אנו מוצאים בארגונים שני סוגים של בודקים:

"בודק קבוע" - שתכליתו להתמקצע, להתחזק ולהתקדם בתחום הבדיקות  וגם בתוך קבוצת הבדיקות.

"בודק זמני" -  שתכליתו היכרות והתמקצעות עם המערכות בארגון דרך עולם הבדיקות ולהתקדם לתפקידי פיתוח.

הערה: בארגונים מסויימים, למועמדים לתפקידי פיתוח וניתוח מערכות ישנו מסלול שראשיתו עובר בהכשרות אצל צוותי הבדיקות ולאחר כמה שבועות/חודשים המועמדים משתלבים בתפקידים שאליהם יועדו. מסלול ההכשרה אצל קבוצת הבדיקות מחזקת אצל המועמדים בזמן קצר את ההבנה העסקית של המערכות בארגון. מועמדים אילו לא נכללים בהגדרה של בודק זמני.

לעיתים בוגרי תואר אקדמי בתחום המערכות מידע וללא ניסיון בתכנות הרוצים להשתלב בחברת תוכנה כמתכנתים, פונים למשרות של בדיקות תוכנה, כאשר המטרה לאחר 2-3 שנים להתקדם בתוך הארגון ולהשתלב בצוותי הפיתוח. 

היתרון: הארגון מקבל מתכנת מנוסה המכיר את המערכות לעומק ומחובר לממשקי העבודה עם צוותי הבדיקות בעצימות גבוהה 

חסרון: קבוצת הבדיקות מאבדת ידע עסקי רב לטובת קבוצת הפיתוח. 

סיכום ומסקנות: בודק כמקצוע קבוע מהווה את גרעין הידע העסקי והמצטבר של המערכות בארגון, ומצד שני בודק כמקצוע זמני לקראת תפקידי פיתוח מהווה את הממשק להעברת הידע העסקי בארגון והעשרת צוותי הפיתוח. המרוויח העיקרי הוא הארגון עצמו - והארגון זה אנחנו.

bottom of page